Di sebalik kesungguhan TS Khalid Ibrahim mendeklasifikasi laporan Bukit Antarabangsa, ada rahsia sebalik rahsia..hehe

Dengan tujuan taktikal untuk meringankan tekanan dari pendedahan-pendedahan dan kritikan-kritikan terhadap dirinya dan kerajaan Pakatan Rakyat Selangor, Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim telah mendeklasifikasikan dokumen-dokumen kerajaan untuk disiarkan kepada awam.

Salah satu pendedahan yang ingin dilakukan adalah kes mengenai keruntuhan pangsapuri di Bukit Antarabangsa. Langkah yang ingin dilakukan Khalid menimbulkan kontroversi dan mendapat perhatian awam.

Tapi disebalik isu yang kononnya berkenaan ketelusan, ianya adalah percakaran antara Khalid dan Azmin Ali.

Usaha Khalid untuk mendedahkan dokumen Bukit Antarabangsa ditentang oleh Kementeriaan Kerjaraya yang mempunyai kuasa kerana mereka yang menyediakan dokumen tersebut.

Kengganan Kementeriaan tidak boleh diketahui sebab-sebab kerana isi kandung laporan tersebut tidak diketahui. Buat masa ini, pihak awam tidak harus ada prasangka buruk dan anggap ada kebijaksanaan sesuatu dokumen diklasifikasikan sebagai OSA.

Ekoran penentangan itu, Khalid telah membocorkan laporan tersebut melalui Internet. Tuduhan ini dibuat terhadap Khalid kerana dia dilihat bersungguh-sungguh mahu mendedahkan laporan itu dan mendeklasifakasikan dokumen-dokumen rahsia kerajaan.

Ramai pasti tidak menganggap ianya salah kerana perasaan ingin tahu. Drama yang dibuat Khalid menimbulkan persepsi bahawa ada sesuatu sensitif yang mahu didedahkan yang akan memalukan kerajaan BN dan kerajaan pusat cuba menahan.

Adakah antara kita terfikir samada Khalid ada helah lain dari yang kesimpulan mudah dan prasangka buruk terhadap kerajaan sedemikian?

Ahli Dewan Undangan Negeri untuk kawasan Bukit Antarabangsa adalah Naib Presiden PKR, Azmin Ali.

Bagi mereka yang tidak biasa dengan kawasan itu, Bukit Antarabangsa sudah maju dan berkembang sejak dibina sebuah ‘lebuhraya dua lorong’ yang bersambung dengan lebuhraya MR2. Sepanjang ‘lebuhraya’ itu terbangun kawasan-kawasan perumahan.

Kawasan berbukit disepanjang ‘lebuhraya’ tidak mempunyai kecuraman seperti kawasan-kawasan Bukit Antarabangsa yang mengalami tanah runtuh. ‘Lebuhraya’ ini akan disambung dan bertemu kawasan sebelah Ampang. Prospek projek pembangunan hartanah berpotensi.

Sumber maklumat yang penulis perolehi memberitahu Azmin Ali dan ahli Parlimen Telok Kemang, Dato Kamarul Baharin ada merancang perniagaan untuk membangunkan sebidang tanah di kawasan itu. Dato Kamarul adalah bekas Pengarah Urusan syarikat pembangunan hartanah Tenaga Ehsan Sd Bhd.

Sebagaimana diketahui umum, Khalid dan Azmin sedang bermusuh dan Azmin dipercayai terlibat membuat pendedahan-pendedahan yang bertujuan untuk menimbulkan kontroversi untuk menjatuhkan Khalid dari jawatan Menteri Besar.

Sumber memberitahu tujuan Khalid beriya-iya mahu mendedahkan laporan Bukit Antarabangsa hingga disyaki mendedahkan di Internet adalah untuk menimbulkan kerisauan awam berkenaan kawasan Bukit Antarabangsa. Dengan ini, ia memberi sebab projek yang mahu diusahasamakan Azmin dan Dato Kamarul boleh tidak diluluskannya.

Kesian orang awam ditipu dengan pelbagai perkara yang merisaukan. Rupanya ada cerita lain disebaliknya. Nampaknya ianya hanya pemimpin-pemimpin PKR sedang bercakar sesama sendiri.

Di sebalik Anwar Ibrahim & Foundation For The Future


MESYUARAT DI GENEVA

Saya ke Geneva selama 12 jam mempengerusikan mesyuarat Exco Yayasan Masa Depan.

Kami meluluskan projek media bebas di Beirut, pusat gerakan rakyat di Maghrib, badan hak asasi di Yemen dan lain-lain. Projek terbaru ini menelan belanja hampir 10 juta ringgit.

Exco diberitahu keputusan saya mengundurkan diri sebagai Pengerusi Yayasan mulai Jun nanti. Kami kemudian mengadakan pertemuan dengan wakil menteri luar Switzerland, duta Liga Arab, Turki dan lain-lain.

ANWAR IBRAHIM
** Kenyataan Anwar pada 3 April 2008

KENYATAAN MEDIA FOUNDATION FOR THE FUTURE

Foundation for the Future (Yayasan Masa Hadapan) mula-mula diumumkan di Bahrain pada November 2005 oleh menteri-menteri luar dan pembangunan dari Timur Tengah, Afrika Utara, Eropah dan Amerika Syarikat.

Yayasan tersebut merupakan sebuah badan independent, melibatkan kerajaan dan masyarakat madani untuk menyokong badan-badan bukan kerajaan di dalam usaha membangunkan demokrasi dan kebebasan di Timur Tengah dan Afrika Utara.
Dari awal, sebanyak US$56 juta telah dijanjikan kepada Yayasan. Setakat ini, Yayasan hanya menerima dana dari Turki, United Kingdom dan Jordan, antara lain. Amerka Syarikat tidak memberikan sebarang dana kepada Yayasan..

Saya dijemput untuk menyertai lembaga pengarah Yayasan pada pertengahan 2006 bersama-sama wakil dari Maghribi, Kuwait, Iraq, Sepanyol, Syria, Turki, Lubnan, Amerika Syarikat, Arab Saudi, Mesir, Switzerland dan Qatar.

Ahli lembaga pengarah yang lain termasuklah Kamel Abu Jaber, penasihat kepada Menteri Luar Jordan; Dr. Cornelio Sommaruga, bekas Presiden Jawatankuasa Palang Merah Antarabangsa; Professor Ibrahim Kallin, penasihat Menteri Luar Turki, dan Sandra Day O'Connor, bekas hakim Mahkamah Agung Amerika Syarikat.

Mesyuarat lembaga pengarah yang pertama diadakan di Doha, Qatar di atas jemputan Sheikh Hamad Bin Jassim Bin Jabr Al-Thani, Menteri Luar dan kini Perdana Menteri Qatar pada 15 Julai 2006, dan saya telah dipilih secara sebulat suara sebagai Pengerusi Kehormat Yayasan. Keputusan yang disepakati ialah untuk mendirikan ibu pejabat di Beirut, Lubnan.

Walau bagaimanapun, di dalam mesyuarat lembaga pengarah pada 4 Disember 2006 di Amman, Jordan, saya bertemu Menteri Luar Jordan Abdelelah Al-Khatib, yang menyokong saranan penubuhan sekretariat serantau di Amman memandangkan penangguhan di dalam mendirikan ibu pejabat Beirut akibat serangan Israel terhadap Lubnan. Mesyuarat lembaga pengarah seterusnya akan diadakan pada 29-30 Mei 2007 di Bahrain.

Saya tidak melantik Shaha Ali Reza ke Yayasan. Beliau mula-mula ditugaskan oleh Bank Dunia menerusi Jabatan Negara Amerika Syarikat untuk Yayasan pada hujung 2005 sebelum saya menjadi Pengerusi. Jawatankuasa eksekutif telah memutuskan pada pertengahan 2006 untuk menyeragamkan perlantikan tersebut agar Shaha menasihati secara langsung dari Bank Dunia dan bukannya Jabatan Negara.

Yayasan tersebut akan mengeluarkan kenyataan penuh selepas mesyuarat di Bahrain minggu hadapan. Tetapi, memandangkan propaganda yang berterusan dari media kawalan Umno, saya telah memutuskan untuk mengeluarkan kenyataan ini. Sekiranya tiada penjelasan oleh media berkenaan isu ini, Yayasan tidak akan teragak-agak untuk memulakan tindakan perundangan terhadap pihak-pihak terbabit.

ANWAR IBRAHIM

Pengerusi Yayasan Masa Hadapan

** Kenyataan Anwar pada 20 Mei 2007

0

KENYATAAN MEDIA DSAI & FAKTA JAWAPAN ISU FOUNDATION FOR THE FUTURE

KENYATAAN DSAI :
"Foundation For the Future (Yayasan Masa Hadapan) mula-mula diumumkan di Bahrain pada November 2005 oleh menteri-menteri luar dan pembangunan dari Timur Tengah, Afrika Utara, Eropah dan Amerika Syarikat"

ANALISIS :

1. Foundation For the Future tidak diumumkan oleh menteri-menteri luar dan pembangunan dari Timur Tengah, Afrika Utara, Eropah dan Amerika Syarikat. Tetapi diumumkan oleh Condoleeza Rice (United States Secretary of State) semasa merasmikan Forum For The Future pada 12 November 2005, di Bahrain.

2. Forum for the Future,Bahrain adalah projek usahasama antara Middle Eastern North African Nations dan The Group of Eight (G -8) yang Penaja utama forum ini adalah; The International Monetary Fund (IMF), World Bank (WB), Asian Development Bank(ADB) dan The International Finance Corporation.

3. Menurut kenyataan US State Government, penaja utama The G8 Broader Middle East and North African Initiative (BMENA) adalah The United State Agency for International Development (USAID) dan The US Middle East Partnership Initiative (MEPI)

4. MEPI adalah projek US Department of State dikendalikan oleh Elizabeth Cheney (anak Dick Cheney-Naib Presiden US) yang berjawatan sebagai Principal Deputy Assistant Secretary of State Near Eastern Affair dan Coordinator for Broader Middle East and North Africa Initiatives (BREMA).

5. Bermakna Foundation for the Future bukannya projek negara-negara Islam Tetapi projek yang dikawal sepenuhnya oleh US Department of State. Penyelenggaranya adalah Elizabeth Cheney atau Liz Cheney dengan bantuan kewangan daripada USAID, MEPI, Bank Dunia, IMF dan NED (National Endowment For Democracy)

6. Keahlian FFF adalah gabungan antara Middle Eastern, North African Nations & The Group of Eight (G-8).

KENYATAAN DSAI :
"Yayasan tersebut merupakan sebuah badan independen, melibatkan kerajaan dan masyarakat madani untuk menyokong badan-badan bukan kerajaan di dalam usaha membangunkan demokrasi dan kebebasan di Timur Tengah dan Afrika Utara"

ANALISIS :

1. Yayasan itu tidak independen tetapi pro Amerika kerana dikawal oleh Elizabeth Cheney, Deputy Assistant Secretary of State For Near East Affair di Jabatan Negara Amerika.

2. Elizabeth Cheney pula dibantu oleh Shaha Ali Riza yang dipindahkan dari Bank Dunia ke Jabatan Negara Amerika oleh Paul Wolfowitz (Presiden Bank Dunia) pada September 2005.

3. Pemindahan Riza dari Bank Dunia itu bertujuan untuk melindungi "conflict of interest" kerana skandal peribadi.

4. Kepakaran Riza adalah `Timur Tengah' dan "Afrika Utara" kerana pengalamannya bekerja di World Bank (1997-2005) sebagai "Senior Gender Specialist in the Middle East and North Africa Social and Economic Development Groups" & "Senior Communications Officer in the Middle East and North Africa Regional Office (MENA).

0

5. Riza telah mencadangkan kepada Liz Cheney tiga nama Islam pro US untuk menjadi jawatankuasa pemilih Board of Director yayasan itu. Mereka ialah Anwar Ibrahim (Malaysia), Rahma Bourqia (Morocco) dan Bakhtiar Amin (Iraq).Ketiga- tiga tokoh ini kenalan rapat Wolfowitz.

6. Kesemua ahli Board of Directors yang dilantik adalah pro US yang mempunyai sejarah peribadi iaitu pernah dibiayai US.

7. Anwar Ibrahim, Pengerusi Yayasan adalah pekerja di World Bank, Johns Hopkins & Georgetown University, US. Beliau dianggap sebagai "duta US" di negara-negara Islam di Timur Tengah, Afrika Utara, Asia dan Asia Tenggara berdasarkan pelantikannya sebagai Diplomat Jemputan, Council of Foreign Relations, New York. Beliau bekerja di bawah Riza dan Liz Cheney di Jabatan Negara Amerika Syarikat.

8. Rahma Bouqia, Naib Pengerusi Yayasan a dalah President of University Hassan II Mahommedia yang mendapat tajaan US$124,000 daripada USA Agency for International Development- (USAID) & Networks Financial Institute (NFI). Beliau adalah agen US dalam memperjuangkan hak-hak asasi wanita di Morocco dan Timur Tengah.

9. Bakhtiar Amin, Iraq adalah pengasas The Iraqi Democracy Institute, berpengkalan di United States dengan tajaan The US Agency for International Development (USAID), the National Endowment of Democracy (NED), The National Democtratic Institute (NDI), The International Republican Institute (IRI) dan the United States Institute of Peace.

Beliau dipilih oleh US sebagai Iraq's Minister of Human Right in the Iraqi Interim Government (selepas Sadam Husin ditumbangkan) . Beliau adalah Secretary-General for The Kurdish Institute di Paris dan Director of the Human Rights Coalition di Washington. Pada 2003, beliau menjadi Executive Director of the International Alliance For Justice berpengkalan di Paris yang ditaja oleh George Soros Foundation.

KENYATAAN DSAI :
"Dari awal, sebanyak US$56 juta telah dijanjikan kepada Yayasan. Setakat ini, Yayasan hanya menerima dana dari Turki, United Kingdom dan Jordan, antara lain. Amerika Syarikat tidak memberikan sebarang dana kepada Yayasan"

ANALISIS :

1. Kenyataan DSAI di atas tidak benar. Menyembunyikan identiti yayasan itu yang diterajuinya dengan Amerika Syarikat. Tujuannya untuk mengelak daripada dicop agent atau tali barut Yahudi, Amerika.

2. Tujuan Anwar berkata begitu untuk menyelamatkan karier politiknya di Malaysia. Beliau ingin memberitahu rakyat Malaysia bahawa beliau diiktiraf di peringkat antarabangsa khususnya di negara-negara Islam. Walhal hakikat sebaliknya berlaku, beliau adalah alat yang dipergunakan oleh Amerika Syarikat.

3. Fakta sebenar perlulah merujuk kenyataan US Department of State yang menyatakan "to date, initial contributing governments have committed over $50 million to the foundation, including $35 milion from the United States The Department's Middle East Partnership Initiative(MEPI) . Other financial contributors include Bahrain, Denmark, the European Commission, Greece, Hungry, Italy, Jordan, Netherlands, Spain, Switzerland, Turkey, Qatar & United Kingdom"

4. Kenyataan DSAI di atas (dibuat pada 20 May 2007-apabila isu yayasan itu menjadi topik utama media massa Malaysia) bercanggah dengan kenyataan media DSAI sebelum ini (bertarikh 16 Julai 2007).

5. Dalam kenyataan media 16 Julai (disiar dalam blog anwaribrahim) DSAI menulis, "Walaupun yayasan di peringkat awal ditaja dan dibiaya oleh `Pemerintah' setakat ini berjumlah 55 juta dollar Amerika, tetapi yayasan bebas bergerak merangka program dan strategi untuk menjana pembaharuan berdasarkan prinsip kebebasan dan demokrasi".

6. DSAI sengaja menggunakan terma perkataan "Pemerintah" supaya maksudnya menjadi kabur dan pembaca tidak sempat berfikir. Tulisan berbentuk kabur dan teka-teki adalah trend biasa Anwar Ibrahim. Persoalannya siapakah "Pemerintah" itu ?. Adakah Qatar, Jordan, Bahrain atau US. Sudah pasti jawapannya adalah Amerika!

7. Pada 23 September 2006, Sandra Day O'Connortelah membawa Jawatankuasa Eksekutif yayasan itu(5 orang termasuk DSAI) ke US untuk mengadakan perbincangan tertutup dengan Jabatan Negara di Washington DC. Sekiranya US tidak membantu kenapakah Jawatankuasa Eksekutif perlu mengadakan perbicangan tertutup atau menghantar laporan gerak kerja kepada Jabatan Negara Amerika ?.

KENYATAAN DSAI :
"Saya dijemput untuk menyertai lembaga pengarah Yayasan pada pertengahan 2006 bersama-sama wakil dari Maghribi, Kuwait, Iraq, Sepanyol, Syria, Turki, Lubnan, Amerika Syarikat, Arab Saudi, Mesir, Switzerland dan Qatar"

ANALISIS :

1. Secara umumnya kenyataan Anwar di atas boleh diterima. Tetapi huraian lebih lengkap perlu diperincikan mengenai kemasukan dan pelantikan Anwar ke Yayasan itu.

2. Sejarah pembentukan jawatankuasa Foundation For The Future boleh dibahagikan kepada tiga peringkat. Peringkat pertama; Jawatankuasa Pemilih (the selection committee);Peringka t kedua; Jawatankuasa Eksekutif (Executive Committee) dan peringkat ketiga; Ahli Lembaga Pengarah (Board of Director).

3. Kesemua jawatankuasa dipilih mestilah terlebih dahulu mendapat kelulusan daripada Jabatan Negara Amerika.

4. Menurut office of the spokesman, Washington DC, February 2, 2006 : "After consultations among civil society representatives and government officials from the United States, Europe and the broader Middle East and North Africa, it was announced today that Rahma Bourqia of Morocco, Bakhtiar Amin of Iraq and Anwar Ibrahim of Malaysia will serve as the 'selection committee' to appoint the Board of Di rectors for the broader Middle East and North Africa Foundation For the Future"

5. Jawatankuasa Pemilih :

1. Anwar Ibrahim (Malaysia)

2. Rahma Bourqia (Morocco)

3. Bakhtiar Amin (Iraq)

* Diumumkan Jabatan Ngara Amerika pada 2 Februari 2006


6. Jawatankuasa Eksekutif :

1. Anwar Ibrahim

2. Rahma Bourqia

3. Bakhtiar Amin

4. Sandra O'connor (US)

5. Dr Cornelio Sommaruga(Switzerla nd)

*Diumumkan pada 15 Julai 2006-mesyuarat di Doha.

7. Ahli Lembaga Pengarah (14 orang)

1. Anwar Ibrahim (Pengerusi/Malaysia )

2. Rahma Bourqia (Naib Pengerusi/Morocco)

3. Kamel Abu Jaber (Bendahari/Jordan)

4. Laila al Hamad (Setiausaha/ Kuwait)

5. Bakhtiar Amin (Iraq)

6. Sandra Day O'connor (United States)

7. Cornelio Sommaruga (Switzerland)

8. Burhan Ghalioun (Syaria)

9. Andreu Claret Serra (Spain)

10.Ibrahim Kalin (Turkey)

11.Jamil Mroue(Lebanon)

12.Abdul Rahman al Rashed (Saudi Arabia)

13.Naguib Sawiris (Egypt)14.Juhaina Sultan al-Easa (Qatar)

*Diumumkan pada 15 Julai 2006 – mesyuarat di Doha

8. Bermakna Anwar Ibrahim merupakan tokoh yang paling diberi kepercayaan US Department of State kerana menjadi nama paling penting dalam ketiga-tiga jawatankuasa. Dalam mesyuarat yayasan di Bahrain (31 Mei 2007), DSAI memaklumkan beliau dipilih pula menjadi Presiden yayasan itu.

9. Selain DSAI, seorang lagi tokoh yang diberi kepercayaan US Department of State ialah Sandra O' Connor. Kenyataan media US Department of State pada 8 Jun 2006, melalui Office of the spokesman Washington DC menyebut "The department of state is pleased to announce that former US Supreme Court Justice Sandra Day Oconnor has agreed to serve as the US reprensentative to the Boarder Middle East and North Africa (BMENA) Foundation For the Future.

10. Barangkali menurut Amerika, pelantikan Sandra Day sudah cukup untuk mewakili kepentingan kerajaan Amerika kerana beliau bekas Hakim Mahkamah Agung Amerika.

"KENYATAAN DSAI :

"Ahli lembaga pengarah yang lain termasuklah Kamel Abu Jaber, penasihat kepada Menteri Luar Jordan; Dr. Cornelio Sommaruga, bekas Presiden Jawatankuasa Palang Merah Antarabangsa; Professor Ibrahim Kallin, penasihat Menteri Luar Turki, dan Sandra Day O' Connor, bekas hakim Mahkamah Agung Amerika Syarikat"

ANALISIS :

1. Semua yang dinyatakan DSAI mengenai tokoh-tokoh itu berbentuk positif, namun setelah diteliti lebih mendalam jawapan adalah sebaliknya kerana tokoh-tokoh ini merupakan alat US untuk menyebarkan "fahaman DEMOKRASI & REFORMASI" di negara-negara Islam Timur Tengah & Afrika Utara.

2. Dr. Cornelio Sommaruga, bekas Presiden Jawatankuasa Palang Merah Antarabangsa. Beliau adalah aktivis missionari Yahudi melalui George Soros Foundation iaitu Open Society Institute Budapest. Beliau adalah board of Director yayasan Yahudi itu. Fungsi yayasan itu menaja bantuan kewangan di Timur Tengah. Bahkan kerana jasa-jasanya yang besar kepada kaum Yahudi beliau diberi Anugerah Presiden dari Tel Aviv (Israel).

3. Professor Ibrahim Kallin, penasihat Menteri Luar Turki (untuk menghubungkan Turki dengan US). Walaupun Ibrahim Kallin berasal dari Turki tetapi beliau menetap di US. Bekerja sebagai pensyarah di College of The Holy Cross, Worcester, Massachusets dan menjadi pensyarah sambilan & pembantu Seyyed Hossein Nasr di George Washington University. Seyyed Nossein (berasal dari Iran) dan anaknya Valli Nasr yang menetap di US adalah rakan rapat DSAI. DSAI selalu merujuk kepada Seyyed Nossein mengenai pemikiran Islam komtemporari atau ISLAM AMERIKA.

Ibrahim Kallin pula anak buah DSAI yang bergiat dlm IIIT. Malah Ibrahim memilih ISTAC Malaysia sebagai tempat pengajian masternya. Melalui Ibrahim dan DSAI, Erdogan (Perdana Menteri Turki-AKP) telah datang ke US pada 4 OKTOBER 2006 untuk berjumpa Bush.

Kedatangan Erdogan & AKP telah disambut oleh DSAI di Universiti Georgetown US dengan majlis syarahan perdana. Paul Wolfowitz turut hadir mendengar syarahan Perdana Menteri Turki itu. Pada keesokan harinya, DSAI meny usun jadual perjumpaan dengan BUSH. Sebab itu DSAI sering berulang alik ke Turki sebagai wakil US untuk mengadakan rundingan antara dua negara.

Baru-baru ini kerajaan Turki juga pernah meminta pampasan daripada Bush kerana pertolongan kerajaan Turki membenarkan tentera US melalui negaranya semasa serangan US ke atas Iraq.

4. Sandra Day O' Connor, (bekas hakim Mahkamah Agung Amerika Syarikat). Beliau adalah seorang hakim yang pernah memberi tekanan kepada penganut Kristian di US dengan memperkenalkan undang-undang menimbulkan kemarahan penganut Kristian di negara itu, tetapi dalam masa sama mendapat pujian daripada kumpulan Yahudi. Beliau sangat cenderung kumpulan Yahudi dan pernah berkunjung ke Israel, menjalankan upacara agama di kuil Yahudi di Western Wall serta melawat Holocaust Memorial di Yad Vashem. Apabila beliau bersara daripada menjadi Hakim, majoriti Yahudi di US telah bersedih meratapi persaraannya itu.

Beliau adalah Board of Trustees Rockefeller Foundation, sebuah yayasan paling berpengaruh di US yang dimiliki oleh Yahudi. Yayasan ini berperanan mencaturkan politik US agar ketuanan Yahudi terus kekal di negara itu.

Sebab itu Dick Cheney (Naib Presiden US / kawan rapat Wolfowitz) dan anaknya Liz Cheney merupakan kumpulan Yahudi dari rangkaian neo-konservatif beriya-iya memujuk Sandra supaya berada dalam kumpulan Eksekutif & Board of Director Foundation For the Future.

5. Kamel Abu Jaber, penasihat kepada Menteri Luar Jordan. Beliau mendapat pendidikan daripada US & pernah menjadi pensyarah di US iaitu di Smith College, membuat PHD di University of Syracuse US dan bekas Visiting Professor The Carter Centre of Emory University USA.

Kejayaan terbesar Kamel Abu Jaber semasa menjadi Menteri Hubungan Antarabangsa Jordan adalah mengadakan rundingan damai antara J ordan & Israel.

Sekarang beliau adalah Presiden Jordan Diplomacy Institute yang mendapat tajaan dan sokongan penuh daripada kerajaan US.

0 6. DSAI tidak menyenaraikan senarai Board of Director yayasan yang lain seperti Jamil Mroue (Lebanon),Abdul Rahman al Rashed (Saudi Arabia), Naguib Sawiris (Egypt) dan Andreu Claret Serra (Spain) kerana kesemua mereka adalah pengarah media yang terlibat dalam penerbitan akhbar, televisyen, telekomunikasi dan internet.

Bahkan di kalangan mereka mempunyai rekod dengan USAID & CIA berfungsi mendapatkan maklumat dari Timur Tengah, misalnya Naquib Sawiris mendapatkan maklumat mengenai kegiatan Sadam Husin untuk US.

Jadi timbul satu persoalan, kenapakah US Department of State melantik begitu ramai pengarah media menjadi Board of Director Foudation For the Future.

Adalah yayasan itu bertujuan untuk mengumpul maklumat, badan penyelidik dan melancarkan perang psikologi Amerika ke atas negara-negara Islam ?

KENYATAAN DSAI :
"Mesyuarat lembaga pengarah yang pertama diadakan di Doha, Qatar di atas jemputan Sheikh Hamad Bin Jassim Bin Jabr Al-Thani, Menteri Luar dan kini Perdana Menteri Qatar pada 15 Julai 2006, dan saya t elah dipilih secara sebulat suara sebagai Pengerusi Kehormat Yayasan"

ANALISIS :

1. Qatar merupakan pengkalan terkuat negara yang menyokong US. DSAI sebelum ini dalam siri-siri ceramah di Malaysia berbangga mengatakan beliau dijemput menjadi Penasihat Ekonomi Qatar tetapi beliau menolak.

2. Rakyat Malaysia yang tidak mempunyai pengetahuan mengenai negara Timur Tengah akan terpengaruh dengan dakwaan ini mengatakan DSAI seorang `pejuang Islam' kerana mendapat sokongan daripada Timur Tengah.

3. Hakikat sebenarnya di belakang negara Timur Tengah seperti Qatar ini dibayangi oleh Amerika Syarikat.

KENYATAAN DSAI :
"Keputusan yang disepakati ialah untuk mendirikan ibu pejabat di Beirut, Lubnan. Walau bagaimanapun, di dalam mesyuarat lembaga pengarah pada 4 Disember 2006 di Amman, Jordan, saya bertemu Menteri Luar Jordan Abdelelah Al-Khatib, yang menyokong saranan penubuhan sekretariat serantau di Amman memandangkan penangguhan di dalam mendirikan ibu pejabat Beirut akibat serangan Israel terhadap Lubnan. Mesyuarat lembaga pengarah seterusnya akan diadakan pada 29-30 Mei 2007 di Bahrain"

0
ANALISIS :

1. Sekretariat di Beirut atau Amman hanyalah dummy untuk mengabui masyarakat Islam. Sekretariat sebenar adalah di US Department of State.

2. Buktinya, dalam surat rasmi DSAI pada 1 Oktober 2006 kepada Robin Cleveland, pembantu kanan Wolfowitz di World Bank, beliau menggunakan letter head yayasan beralamat di Washington DC.

3. Di dalam kandungan surat itu, DSAI telah mengesyorkan Riza sebagai "Senior Advisor to the Executive Committee and the Board of Directors of the Foundation for The Future" dan menyebut US sebagai tempat Riza menguruskan yayasan.

4. Tulis DSAI : "While (Riza) assigned to the Foundation for the Future, Ms Riza will work in the Washington DC office of the Foundation". Ini mengesahkan pusat operasi yayasan di ofis Riza di Henry L Stimson Centre, Amerika.

KENYATAAN DSAI :
"Saya tidak melantik Shaha Ali Reza ke Yayasan. Beliau mula-mula ditugaskan oleh Bank Dunia menerusi Jabatan Negara Amerika Syarikat untuk Yayasan pada hujung 2005 sebelum saya menjadi Pengerusi. Jawatankuasa Eksekutif telah memutuskan pada pertengahan 2006 untuk menyeragamkan pelantikan tersebut agar Shaha menasihati secara langsung dari Bank Dunia dan bukannya Jabatan Negara"

ANALISIS :

1. Hujah Anwar dalam tulisan di atas TIDAK BENAR!. Anwar sebenarnya yang melantik Shaha Ali Riza di yayasan itu. Buktinya terkandung dalam surat rasmi yang ditulis sendiri oleh Anwar kepada Robin Cleveland pada 1 Oktober 2006.

2. Bukti surat Anwar turut dijadikan bahan bukti dalam laporan "Ethics Committee Case No 2รข€³ yang dilakukan panel bebas (Jawatankuasa Etika Penilaian) menyiasat salah laku Paul Wolfowitz di World Bank.Wolfowitz didapati bersalah dan beliau meletakkan jawatan sebagai Presiden bank Dunia.

3. Berkenaan siapa yang melantik Shaha Riza di yayasan itu, DSAI berusaha memutarbelitkan fakta berdasarkan perbezaan tarikh.

4. Berikut merupakan fakta-fakta tarikh-tarikh berkaitan dengan DSAI & Riza di Yayasan :

5. DSAI dilantik menjadi Jawatankuasa Pemilih ahli Yayasan pada 2 Februari 2006. Pengesahan jawatan DSAI sebagai Pengerusi Lembaga Pengarah Yayasan (14 orang) pada 15 Julai 2006 semasa mesyuarat yayasan pertama di Doha Qatar. Pada masa mesyuarat itu juga DSAI disahkan sebagai Pengerusi Jawatankuasa Eksekutif (5 orang).

6. Pada Jan 2006, Wolfowitz melantik DSAI sebagai Konsultan Bank Dunia (areas of governance & accountability) . World Bank telah memberi kontrak kepada DSAI sebanyak US$21,000 bermula dari 25 Januari hingga 1 Mei 2006.

7. Pada 31 Mei 2007, DSAI dilantik memegang dua jawatan sekaligus iaitu PENGERUSI & PRESIDEN yayasan (Mesyuarat di Bahrain)

8. Shaha Riza pula bertugas di Bank Dunia sebagai Senior Communication Officer in the Middle East and North Africa Regional Office (MEN A) pada 1997-2005. Pada 1997, beliau bekerja di World Bank sebagai "Senior Gender Specialist in the Middle East and North Africa Social and Economic Development Groups" & "Senior Communications Officer in the Middle East and North Africa Regional Office (MENA)".Pada September 2005, Riza dipindah oleh Paul Wolfowitz (Presiden Bank Dunia) ke US State Department (di bawah Liz Cheney) sebagai "pembantu Liz Cheney" berjawatan "external assigment"/director untuk Middle East & North Africa Regional Office (MENA).Pada 12 November 2005, Riza menemani Liz Cheney untuk mengiringi Condoleeza Rice merasmikan Foundation For The Future & Fund For The Future di Bahrain. Pada 2 Februari 2006, Riza (US Department of State) mengesyorkan tiga nama (termasuk DSAI) sebagai Jawatankuasa Pemilihan Yayasan kepada Liz Cheney.

9. Berdasarkan tarikh-tarikh di atas Shaha Riza & Liz Cheney yang melantik DSAI ke yayasan pada 2 Februari 2006 (Jawatankuasa Pemilih) dan pada 15 Julai 2006 (sebagai Pengerusi Yayasan).

10. Anwar pula membalas budi Shaha Riza menulis surat kepada Robin Cleveland, pembantu kanan Wolfowitz di Wold Bank pada 1 Oktober 2006, meminta World Bank memindahkan Shaha Riza dipindahkan dari Jabatan Negara Amerika ke Foundation for the Future.

11. Tujuan DSAI menulis surat untuk menyelamatkan maruah Paul Wolfowitz, kerana walaupun Riza dipindahkan ke US Deparment of State namun gaji Riza masih dibayar oleh Bank Dunia dan isu ini masih berbangkit. Jadi harapan DSAI apabila Riza dipindahkan ke yayasannya (dgn bayaran gaji oleh yayasan), isu hubungan Riza & Wolfowitz tidak lagi berbangkit

Kandungan surat DSAI :

Dear Ms Cleveland,

I am writing to request the tranfer of the secondmentof Ms Shaza Riza,British citizen,employee of the Bank,from the Bureau of NearEastern Affairs at the US Department of State to the Foundation for the Futurewhich she was in charge of establishing.

While assigned to theFoundation for the Future, Ms Riza will work in the Washington DC office of theFoundation. Ms Riza will be Senior Advisor to the Executive Committee and theBoard of Directors of the Foundation for The Future.

Ms Riza'ssecondment to the foundation will be subject to the same arrangements agreed towith the state Department.

After reviewing in this document, please signit and return it to me via fax at 703 464 5153. We look forward to continue ourwork with ms Riza on this important initiative.Should you have any questions orconcerns please contact me at 703 464 5161

Yours sincerely
Anwar Ibrahim

ChairmanFoundation For The Future

KENYATAAN DSAI :
"Yayasan tersebut akan mengeluarkan kenyataan penuh selepas mesyuarat di Bahrain minggu hadapan. Tetapi, memandangkan propaganda yang berterusan dari media kawalan Umno, saya telah memutuskan untuk mengeluarkan kenyataan ini. Sekiranya tiada penjelasan oleh media berkenaan isu ini, Yayasan tidak akan teragak-agak untuk memulakan tindakan perundangan terhadap pihak-pihak terbabit- ANWAR IBRAHIM, Pengerusi Yayasan Masa Hadapan".

ANALISIS :

1. Tidak ada kenyataan rasmi daripada pihak yayasan walaupun mesyuarat yayasan telah dilakukan pada 31 Mei 2007 di Bahrain.

2. Daripada bentuk ugutan ini ternyata DSAI amat risau populariti politiknya akan merosot (di kalangan orang Melayu) jika beliau dikaitkan dengan skandal Paul Wolfowitz & Shaha Riza. Apatah lagi dikaitkan sebagai agent Yahudi Amerika Syarikat!

3. DSAI berusaha menyembunyikan identiti sebenar yayasan pimpinannya ditaja oleh US dan berusaha melakonkan sandiwara bahawa yayasan ini ditubuhkan oleh negara-negara Islam dan tiada kaitan langsung dengan US.

4. Tetapi sampai bila pekung di dada mahu disembunyikan, lambat laun akan terbongkar jua!

AnwarIbrahimDotCom
30 Mei 2007

Mesyuarat pertama ahli lembaga pengarah Foundation for the Future
 pada 15 Julai 2006 di Doha, Qatar. Mesyuarat itu dipengerusikan oleh Anwar Ibrahim.

PAS Milik Mutlak Nik Najiz?

Adakah Pas telah menjadi Parti "milik" TG Nik Aziz? Mungkin TG tidak terniat untuk berbuat demikian tetapi tingkah-lakunya dan lagak "pengikut-pengikut pro Erdogan" yang "membodeknya" memang menjurus ke arah itu.

Apa salahnya TG Hj. Hadi, Mustafa Ali dan Nasharuddin Mat Isa yang dilihat lebih condong untuk berdamai dengan Umno? Apa pula salahnya Dato' Dr Hasan Ali yang berjuang secara berseorangan di dalam mempertahankan maruah Islam/Pas di Selangor?

Apakah sejarah sebenarnya sedang berulang? Jika dahulu pada tahun 1983, Dato' Asri Muda terpaksa keluar Pas dan menubuhkan Parti Hamim, kerana eranya ditamatkan oleh golongan Muda anti Asri yang diketuai antaranya oleh Yusuf Rawa dan Nik Aziz sendiri. Maka kini sejarah seakan-akan akan berulang?

Jika ketika itu kepimpinan Dato" Asri di dalam Pas digelarkan sebagai "Parti Asri Sekeluarga", bagaimana pula dengan pimpinan TG Nik Aziz kini? Presiden dan Timbalan Presiden langsung tidak boleh bersuara? TG Nik Aziz dilihat begitu terpengaruh dengan idea-idea puak Erdogan di dalam Pas sehingga sering dilihat puak Erdoganlah yang sebenarnya yang "menguasai" Pas, disebabkan mereka dapat menguasai TG Nik Aziz.

Cabaran penulis kepada golongan penyokong TG Hj Hadi and Co., tunjukkanlah kuasa anda yang sebenarnya. Anda sebenarnya mewakili suara akar-umbi penyokong-penyokong Pas. Cukuplah sikap terlalu menghormati "TG Nik Aziz", sebagai penasihat, TG Nik Aziz sepatutnya sedar, bahawa zamannya telah berlalu...Sebagai penasihat kuasanya adalah terhad dan hanya terbatas untuk memberikan nasihat. Peneraju Parti Pas, kini berada ditangan TG Hj. Hadi, biarlah beliau dengan ahli jawatankuasanya menentukan hala-tuju parti.

TG Hj. Hadi dan Ahli-ahli Jawatankuasanya perlu memberikan isyarat yang jelas kepada TG Nik Aziz bahawa merekalah yang sebenarnya berkuasa. Mudah-mudahan ini akan menyedarkan TG Nik Aziz dari lenanya dan menyedari akan "peranan jahat" yang sedang dimainkan oleh puak Erdogan.

Jika TG Nik Aziz masih lagi tidak mahu sedar diri, maka tidak mustahil nasib yang dialami oleh Allahyarham Dato' Asri, 26 tahun lalu (dipinggirkan oleh ahli-ahli Pas) akan alami pula olehnya, sejarah akan berulang!!!!!

Tetapi ini hanya akan berlaku jika TG Hj. Hadi dan penyokong-penyokongnya berani untuk mempertahankan hak mereka dan memperjuangkan asas-asas perjuangan asal Pas/Islam dan survival bangsa Melayu. Adakah mereka ada maruah untuk melakukanya? Kita tunggu dan lihat...

Exco PAS Samseng
Selepas selesai makan dia keluar dan menunggu anak dan isterinya di luar, berhampiran pintu gerbang untuk masuk ke Dewan Fadzil Mohd Noor (al Fatihah) di mana tempat berlangsung jamuan. Ketika menunggu inilah Exco berkenaan datang menghampirinya sambil bertanyakan namanya dan sesuatu kemudian terus mengeluarkan kata-kata jelek dan hina "mu jahat...mu jahat".

Tetamu yang menjadi mangsa itu tercengeng dan bingung. Mulanya dia ingat Exco itu bergurau saja. Dalam keadaan tidak bersedia itu tiba-tiba penumbuk Exco berkenaan melayang ke muka mangsa berkenaan. Bayangkan bagaimana kalau mangsa itu tidak menepisnya dan segera membalas balik?

Tetamu yang tergaman dengan kejadian itu cuba menenangkan keadaan dan minta penjeasan dari Exco berkenaan, kenapa melepaskan penumbuk kepadanya. Namun Exco itu tidak peduli terus memburukkan mangsa berkenaan dengan mengajak mangsa berkenaan bertumbuk.

Tetamu malang itu mulanya tidak mahu melayan, tetapi disebabkan Exco berkenaan bersungguh menjual 'gedebe'nya, tetamu itu akhirnya menjawab dengan meminta agak beberedar dari tempat itu untuk mengelakkan kejadian itu disaksi oleh orang ramai. Malangnya Exco berkenaan tidak berani menyahutnya dan berlalu selamba ke keretanya. Apabila memasuki ke keretanya Exco itu melambai-lambai tetamu itu, mungkin dengan rasa hati senang kerana berjaya menyerang tetamu!

Agak nasib baik perbalahan ini tidak berterusan kepada acara bertumbuk lebih dahsyat lagi. Kalau tidak sudah pastilah majlis mulia rumah terbuka semalam akan tercemar dengan insiden ini. Pas akan merekod satu sejarah selepas Bagan Pinang. Bayangkan bagaimana kalau mangsa yang memang dikenali sebagai seorang ahli silat itu menari mengikut rentak Exco berkenaan?

Selanjutnya? Click 'sini'..

PAS Tidak Akan Dapat Menandingi UMNO

Perubahan sistem pengundian dalam pemilihan parti yang diserahkan kepada akar umbi, akan mengwujudkan pemimpin yang dikehendaki dan diterima oleh akar umbi.

Meletakan pemilihan pemimpin kepada 146,500 perwakilan boleh menghapuskan sama sekali politik wang, kerana selain jumlah yang begitu ramai, pemilihan juga diadakan secara serentak di seluruh negara.

Perhimpunan Agung UMNO 2009 ini mengubah 41 isi pelembagaannya sesuai tuntutanzaman. Kesan PRU 12 diambilkira dan seterusnya memandang ke hadapan PRU 13 menyebabkan UMNO terpaksa melakukan perubahan bagi memastikan kesinambungan kewujudan UMNO pada masa akan datang. Maka rancaklah semua pihak menyuarakan pendapat mereka sama ada yang menyokong, yang hanya sebagai pemerhati mahupun yang berada di pihak pembangkang.

Pada mata kasar memang jelas bahawa pertambahan jumlah perwakilan yang akan mengundi memilih pemimpin mampu mengurangkan kemungkinan berlakunya rasuah. Tetapi secara tidak langsung ini akan memberi kedudukan yang kukuh bagi mereka yang telah sedia ada di tampuk kepimpinan.

Apapun,perubahan dalam Umno secara total ini akan mengarah kepada rebahnya PAS dan PKR dan juga mengalak mengikut jejak LDP Jepun. Akar umbi yang sebelum ini merasa geram dengan perwakilan yang berjumlah 2,510, sekurang-kurang sekarang merasa lega, bahawa geram mereka itu mula terakis.

Najib merasakan bahawa akar umbi perlu didahulukan, sesuai dengan sloganya 1Malaysia, rakyat didahulukan dan pencapaian diutamakan, ditambah lagi dengan menahkodakan zaman.

Perubahan dalam Umno ini, adalah perubahan yang digeruni oleh Pas-PKR, kerana Umno mendahulu zaman, dengan mengedepankan akar umbi dalam memilih pimpinan yang menerajui negara. Melalui perubahan ini: Kebiasaan TOP Botttom approach telah bertukar kepada: SUARA DARI BAWAH DISAMBUT SUARA ATAS.

Anwar Mula Pertimbangkan Untuk Singkirkan PAS Dari Pakatan

Hakikatnya, BN mengekalkan kerusi DUN Bagan Pinang apabila Tan Sri Mohd Isa Samad menang dengan majoriti 5,435 undi. Jumlah itu lebih besar daripada majoriti 2,333 undi yang diperolehi BN pada PRU 12 tahun lalu.

Satu petanda baik BN yang bukan sahaja di Bagan Pinang malah di seluruh negara. Rakyat telah mula menunjukkan keyakinan bahawa BN adalah parti yang mampu membangunkan Negara serta menggambarkan sokongan rakyat terhadap gandingan kepimpinan Perdana Menteri, Dato’ Sri Najib dan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin dalam melaksanakan gagasan ;

‘1 Malaysia, rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan’.

Apa kata PAS ?

‘UMNO menang tetapi kalah dalam memerangi rasuah’ kata Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar, tetapi kenalah juga terima serta menghormati keputusan rakyat atas prinsip demokratik.

Sementara itu, Pengarah jentera pilihan raya PAS Bagan Pinang, Salehuddin Ayub yang sebelum ini yakin, N31 bakal memangkin gelombang ketiga Rasuah Musuh No.1 Negara. Bagan Pinang juga dijadikan medan permulaan pakatan rakyat memperjuangkan senarai undi pos bersih.

Pendapat kawanlah, UMNO memang berusaha menjurus ke arah memerangi rasuah. Tan Sri Isa bukan penjenayah ‘rasuah’ yang telah di dakwa di Mahkamah, belaiu Cuma dituduh melanggar ‘etika parti’ kerana mengadakan jamuan makan malam bersama ‘para perwakilan’ UMNO semasa beliau bertanding jawatan Naib Presiden UMNO.

Dalam perkara ini, bukan dari kalangan orang-orang UMNO sahaja yang membuat kerja-kerja melobi untuk mendapat sokongan semasa musim pemilihan parti. Ahli-Ahli PAS juga banyak berbuat demikian semasa untuk berkempen merebut jawatan dalam muktamar PAS baru-baru ini.

Kalau tidak, masakan bekas Ketua Dewan Ulama PAS, Muhamed Daud Iraqi mendedahkan sudah ada fenomena rasuah dengan memberi hadiah berupa baju dan menjamu makan kepada perwakilan.

Sudah tentu Muhamed Iraq tidak berbohong mengenai hal itu bukan ?

Apakah PAS anggap itu bukan ‘rasuah’ atau dalil tok guru Nik Aziz menyatakan itu hanya ‘pemberian saguhati’ atau ‘hadiah politik’ ?

Kalau dalam UMNO ‘rasuah’, dalam PAS ‘hadiah’ begitu ?

Kalau PAS-Mahfuz-Salahuddin benar-benar ikhlas untuk memerangi ‘rasuah’, mengapa PAS-Mahfuz-Salahuddin tidak membantu menyokong SPRM dalam penyiasatan rasuah kerajaan pakatan Selangor ?

Sebaliknya PAS-Mahfuz-Salahuddin begitu tegar memfitnah SPRM-UMNO-BN telah membunuh Teoh semasa penyiasatan dijalankan oleh SPRM.

Berkenaan ‘Undi Pos’, kalau benarlah PAS-Mahfuz-Salahuddin mendakwa berlaku penyelewengan.

Apakah PAS-Mahfuz-Salahuddin tidak sedar bahawa SPR telah membenarkan setaiap parti bertanding menghantar wakil di setiap pusat pembuangan undi dijalankan ?

Waima apa sekali pun, PAS-Mahfuz-Salahuddin perlu menerima hakikat bahawa rakyat telah mula sedar dari budaya bisikan fitnah ‘pakatan rakyat’ dalam PRK Bagan Pinang.

Hentikan fitnah-fitnah yang mengelirukan rakyat, adalah lebih baik PAS-Mahfuz-Salahuddin memikirkan bagaimana untuk menambah baik lagi khidmat kebajikan untuk rakyat, lebih-lebih lagi bagi kawasan-kawasan yang diwakili oleh PAS-Mahfuz-Salahuddin.

Adalah lebih baik Mahfud-Salahuddin menyeru kaum-kaum Melayu, India dan Cina yang ada di dalam PKR agar meninggalkan parti mereka. PKR yang amat jelas dan nyata di pimpin oleh seorang Ketua yang dikenali sebagai ‘raja rasuah’, penjenayah dan tali barut Yahudi.

Kalau Melayu kebalilah ke tempat asalnya UMNO, kalau India kembali ke MIC, PPP, IPF atau Makkl Sakti dan kalau Cina kembali ke MCA atau Gerakan. Biarkan PKR dengan Anwar serta kuncu-kuncu………..

Bagaimana dengan PAS ?

Adalah amat baik kalau Mahfuz-Salahuddin menasihati tok-tok guru agar meninggalkan DAP dan PKR. Bersatu dalam UMNO-BN demi mengekalkan keperkasaan kuasa Melayu demi menjaga maruah bangsa dan agama……….

Islam dihina tak mengapa, jgn hina agama lain - Nik Aziz


Walaupun bimbang adanya dalang di sebalik tunjuk perasaan memperingati tragedi runtuh menara berkembar World Trade Centre (WTC) di London 11 September lalu, PAS menyifatkan ia lebih bertamadun berbanding perarakan kepala lembu di Shah Alam.

Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, perarakan di Shah Alam tidak bertamadun kerana ia membangkitkan isu perkauman dan penghinaan terhadap agama lain.

Baru-baru ini demonstrasi antiIslam diadakan berdekatan Masjid Utama Harrow, barat laut London dianjurkan Pertubuhan Hentikan Pengislaman Eropah (SIOE).Seorang anggotanya, Stephen Gash dilaporkan menegaskan tidak mahu sebarang masjid dibina sehingga isu kebencian diselesaikan.

Sumber: Haprakdaily.

Apabila Tuan Guru Mursyid puak-puak Pas ni membuka mulut, pastinya akan mengundang kontroversi. Kadang-kadang merasa kesihan pun ada melihat nyanyuk nya kelakuan Tuan Guru seorang ini. Kalau disebabkan politik sekalipun janganlah sehingga mengeluarkan kenyataan demonstrasi anti Islam lebih bertamadun daripada usaha orang-orang Islam hendak mempertahankan hak-hak mereka.

Adakah gerakan pelampau kanan, Liga Pertahanan England di Birmingham menentang pembinaan masjid lebih mulia daripada usaha penduduk-penduduk Seksyen 23 untuk menghalang pembinaan rumah berhala di kawasan majoriti Islam. Nauzubillah himinzalik.